Steunimpuls
Najaar 2022 heeft de gemeenteraad ingestemd met een extra pakket aan armoedemaatregelen om extra ondersteuning te bieden voor wie dat nodig had. Veel van deze maatregelen dragen bij aan duurzame ondersteuning van inwoners met een krappe beurs. Voorjaar 2024 is deze steunimpuls geëvalueerd. De gemeenteraad is hierover geïnformeerd. Voortzetting van de maatregelen uit de steunimpuls heeft financiële gevolgen.
In april 2023 zijn de gemeente Diemen en het Armoedefonds gestart met de lokale aanpak van menstruatiearmoede. Het Armoedefonds is aan de slag gegaan met het realiseren van algemene uitgiftepunten en uitgifte via scholen. Bij aanvang van de samenwerking was er één uitgiftepunt in gemeente Diemen actief, de Voedselbank. Eind februari 2024 kwamen we uit op dertien menstruatie-uitgiftepunten. In 2023 en 2024 is incidentele financiële dekking gevonden vanuit de steunimpuls.
In het najaar van 2022 is de gemeente een communicatieoffensief gestart in het kader van de steunimpuls. We hebben informatiemateriaal verbeterd en meer aandacht gegeven aan minimaregelingen via onder meer advertenties, sandwichborden en sociale media. Om het communicatieoffensief voort te zetten, zijn structurele middelen nodig.
De moties 'Vliegende Brigade' en 'Niet-gebruik verder verminderen' hebben geleid tot het plan van aanpak 'Brede aanpak tegen geldzorgen'. Kern is dat inzet nodig is voor de borging van de taken die hieruit voortkomen.
We wegen de resultaten vanuit de evaluatie integraal mee in de beleidsontwikkeling van de armoedeaanpak. We gaan kijken of en hoe we de maatschappelijke effecten van de steunimpuls een duurzaam vervolg kunnen geven en borgen.