Visie & strategisch doel
Om in te spelen op alle veranderingen in mobiliteit ontwikkelen we de integrale Mobiliteitsvisie Diemen. Deze visie geeft aan hoe we het verkeer- en vervoerbeleid voor de komende tien jaar gaan vormgeven. Het Beleidskader Mobiliteit van de Vervoerregio Amsterdam en de Omgevingsvisie Diemen 2040 zijn belangrijke kaders voor deze gemeentelijke visie. Dit beleid stellen we op samen met inwoners en bedrijven en regionale partners (zoals het GVB en de Vervoerregio Amsterdam).
De maximumsnelheid op rijkswegen is een belangrijke factor voor betere luchtkwaliteit en lagere geluidsbelasting. We zijn daarom voorstander van het verlagen van de maximumsnelheid op de Ring A10 en de A1 in Diemen naar 80 kilometer per uur. We onderzoeken of en hoe we in Diemen aan kunnen sluiten op de milieuzones die de gemeente Amsterdam invoert ter verbetering van de leefbaarheid in de stad.
Het behoud van het huidige aanbod aan openbaar vervoer is zeer belangrijk voor de inwoners van Diemen. Dit standpunt zal Diemen in de relevante regionale overleggen nadrukkelijk uitdragen. Bijzondere aandacht vragen we voor de positie van station Diemen Zuid als belangrijk OV-knooppunt, de toekomstige opzet van het metrostelsel en een mogelijk nieuwe metroverbinding van Amsterdam naar Almere (IJmeerverbinding).
De verkeersstructuur in Diemen Zuid passen we aan. Als onderdeel van dit project leggen we onder meer een rotonde aan en stelden we de busbaan open voor autoverkeer. Dit gaat gepaard met een kwalitatieve impuls voor het gebied rond de busbaan.
De verkeersveiligheid houdt onze aandacht. Het aantal wegvakken met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur willen we uitbreiden binnen de bebouwde kom. We letten op de kwetsbare doelgroepen in het verkeer (voetgangers en fietsers). Bijvoorbeeld door het aanleggen van veilige oversteken en het aanpassen van de fiets- en voetgangersoversteek op de Weteringweg. We stimuleren het per fiets of te voet halen en brengen van kinderen van en naar school.
Actueel op dit moment is het gebruik van fatbikes. Met name illegale (opgevoerde) fatbikes zorgen voor overlast en verkeersonveiligheid. We volgen in deze nadrukkelijk de landelijke ontwikkelingen en hebben de wens om een leeftijdgrens vast te stellen voor het gebruik van een fatbike. Verder nemen we contact op met de politie om in gezamenlijkheid te bekijken hoe overlast door (illegale) fatbikes zoveel mogelijk kan worden voorkomen.
We stimuleren elektrisch rijden door het uitbreiden van de openbare laadmogelijkheden.